Klaske Bakker, Over schrijven en boeken!
 

Recensie Het familieweekend door Inge Otter:

Na de dood van je ouders verandert er vaak een hoop tussen broers en zussen. Het nest is niet meer en het kost moeite om contact te houden en gezamenlijke vrije tijd in te plannen. Het vinden van momenten waarop iedereen beschikbaar is om elkaar te treffen, wordt schaars en langzaamaan verdwijnen de overeenkomstige interesses. Als er dan ook nog wrijvingen en onenigheden spelen, dan wordt het helemaal ingewikkeld.

Als een puzzel waarvan de stukjes uit elkaar zijn gevallen en de doos is stukgegaan.

Zo ook voor Eefje en haar broers en zussen want hoewel het gezamenlijk nest ‘de boerderij’ er nog wel is, is het contact er niet altijd meer geweest. Dan valt er een brief op de mat. De oudste zus, Annet, organiseert een familieweekend. Een formele brief waar iedereen al vanaf schijnt te weten behalve Eefje zelf, stoort haar direct. Maar ja, je wilt ook niet de spelbreker zijn en dus ga je dan toch maar… Het weekend brengt verrassingen, ontspanning en oud zeer naar boven.

Het boek is een makkelijk in de hand liggend ontspannend boek en daar bedoel ik mee, niet al te dik, een fijne cover met een rustig karakter. Als je begint met lezen, dan is de leesstijl niet anders. Het lijkt een heerlijk luchtig boek vol alledaagse beslommeringen die op een makkelijke manier verteld worden. Heerlijk lezen en een vleugje humor op zijn tijd.

Langzaam aan verandert de toon iets en merk je dat er onderliggende thema’s aangeroerd worden. Het blijkt dat het zorgeloze boerderijleven toch niet zo zorgeloos is als dat het lijkt. De schrijver heeft zeer geleidelijk een aantal emoties en zware thema’s laten invloeien in het verhaal. Dit is knap gedaan en langzaam verandert het boek van een vluchtig zorgeloos verhaal naar een roman met inhoud. Een mooi verhaal waarin je de emotie voelt en dat tegelijkertijd ook makkelijk leesbaar is. Herkenbaarheid en meeleven komen ook bij mij op.

Eind goed al goed tot slot en dan sla je het boek alweer dicht.

3 sterren omdat het toch best iets langer had kunnen zijn, maar voor de rest een heerlijk ontspannend boek met een vleugje diepgang.

★★★

 

Hebban: lezersrecensie

Lezersrecensie op boekensite Hebban:

Een prachtig , boeiend boek
28 mei 2019

Familieweekend is de eerste roman van Klaske Bakker. Het boek gaat over een universeel thema. Over het gezin van herkomst, de plaats in het gezin die je hebt ingenomen, je herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen maar vooral er als volwassene achter komen dat ieder gezinslid een eigen verhaal van die gebeurtenissen heeft gemaakt. Dit alles komt samen in een intensief familieweekend. De hoofdpersoon Eefje neemt je mee op dit pad naar het verleden. Het knappe van de schrijfster is dat het herkenbaar is en nergens zwaar wordt. Klaske Bakker heeft een vlotte pen die juist lichtvoetig is waardoor je dit boek in een adem uitleest!

 

Recensie Conniebookies

Klaske Bakker debuteerde in 2016 met haar verhalenbundel ‘ blauwe tongen‘. Maar voor mij is dit boek ‘het familieweekend‘ mijn kennismaking met deze schrijfster. Dit is haar eerste roman en ik hoop dat er nog meer zullen volgen want het is een roman die prettig weg leest.

Het verhaal gaat over Eefje en haar familie. Na het overlijden van hun moeder verwatert het contact tussen de broers en zussen. Ieder gaat zijn eigen weg maar Annet, de oudste zus van Eefje, wil de banden opnieuw aanhalen en organiseert een familieweekend op de oude boerderij van hun ouders. In eerste instantie wilde Eefje helemaal niet gaan. Na het overlijden van haar moeder kreeg ze ruzie met één van haar zussen en ook heeft ze niet al te fijne herinneringen aan haar jeugd. Haar man vindt echter dat ze moeten gaan. Eefje ontwijkt de beren die ze op haar pad ziet en gaat naar de boerderij. Tijdens het weekend komen de herinneringen naar boven. Zaken die nooit werden besproken omdat moeder dit niet wilde. Er is in hun jeugd iets gruwelijks gebeurd wat iedereen bewust dan wel onbewust tekende voor de rest van hun leven. Ieder heeft hier zijn eigen versie op en die versies komen nu bij elkaar waardoor de waarheid boven tafel komt.

Bij het zien van de cover had ik in eerste instantie het idee met een streekroman te maken te hebben. Maar al lezende bleek dit niet het geval. De donkere cover straalt eenzaamheid uit en iets mysterieus. Dit past wel bij het verhaal waar elk gezinslid aan het worstelen is met de spoken van het verleden en hoewel ze het contact hebben laten verwateren willen ze eigenlijk toch allemaal die warmte van het gezin weer terug vinden. Het verhaal gaat van start als Eefje de uitnodiging per post krijgt van haar zus voor het familieweekend. Haar twijfel om te gaan laat bij de lezer meteen een gevoel achter dat er iets gebeurd moet zijn in de familie. En nieuwsgierig als wij lezers zijn willen we natuurlijk weten wat. Het niet weten laat een vleugje spanning tussen de bladzijdes door sijpelen en laat je door lezen.

De auteur laat ons kennis maken met de familieleden, geeft de nodige informatie over hun achtergrond en weet het ‘geheim’ heel subtiel langzaam het verhaal binnen komen. Door deze opbouw en de vlotte vertelstijl blijf je geboeid. De reacties van de familieleden zowel in het heden als in het verleden worden goed geformuleerd en als lezer begrijp je welke keuzes er gemaakt zijn. Familie heb je niet voor het kiezen en de personages voelen zich dan af en toe ook tot elkaar veroordeeld. Deze sfeer is goed neergezet en heel realistisch. Ook omdat het ‘gewone ‘mensen betreft kan je je goed inleven.

” Familieweekend” is een heerlijk vlot lezende roman over familieleed dat je liever aan je eigen deur voorbij ziet gaan.

 
FL131147.JPG

Het familieweekend: persoonlijke reacties

'Ik vind het een geweldig mooi boek. Spannend, heftig, ontroerend en vlot geschreven. Wat knap van je om alles zo in elkaar te passen!

Toen Eefje de eerste keer over het erf liep en huiverde bij de mestput, dacht ik al: die komt terug in het boek, wat is daar gebeurd? Spannend hoor.'

'Je boek leest als een trein en ik kon bijna niet stoppen met lezen. Ik heb gisteren de koeien wel gemolken, maar de rest van de dingen die ik nog wilde doen heb ik maar uitgesteld tot vandaag.
De hele dag in de ban van je boek en gisteravond had ik het al uit.'

'Er zitten veel psychologische gedachten in je boek en dat zet mij en ik weet zeker ook de andere lezers echt aan tot persoonlijk nadenken en meer kun je als schrijver denk ik ook niet verwachten. Mijn complimenten!'

'Vorig weekend is H. met jouw boek begonnen en heeft het hele weekend erin zitten lezen en toen was het uit. Hij vindt het een prachtig boek. Alles is mooi beschreven. Het is van het begin af aan toch wel spannend. Want hoe loopt iets af? Ook komt er in het boek veel bekends voor. De rangorde in het gezin, de aangetrouwde familieleden, de sfeer van de boerderij van vroeger en het stil zwijgen van vroeger.'

'Het leest gemakkelijk, herkenbaar en ook spannend. Niet praten over de problemen maar elk zijn eigen gang gaan heeft mij misschien wel het meest getroffen. Ook het feit dat in ons gezin het natuurlijk ook zo was dat de jongste heel anders tegen vader en moeder aankeek dan de oudste. Ook dat het leven thuis doorgaat nadat jij het ouderlijk huis hebt verlaten.
Knap beschreven hoe je vroeger om ging met het overlijden van iemand. Toen opoe overleden is gingen wij niet mee naar de begrafenis. We gingen gewoon naar school.'