Klaske Bakker, Over schrijven en boeken!

Klaske Bakker

Over schrijven en boeken
 
educated drugdealer.jpg

‘Educated Drugdealer’ van Ellen Kruize Kok

‘Een kijkje in het leven van een apothekersassistente’

Door: Klaske Bakker ****

Origineel, hip en vlot geschreven!

De cover is prachtig, de titel origineel en de lay out van het binnenwerk eigentijds. Het geheel nodigt uit om het boek meteen te willen gaan lezen. Een zeer goed begin dus! Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de inhoud. En die stelt zeker niet teleur. Vol enthousiasme vertelt Ellen vanuit haar persoonlijke ervaringen over het werk van de apothekersassistent. Juist dat persoonlijke perspectief maakt het boek zeer lezenswaardig, ook voor diegenen die niet echt geïnteresseerd zijn in de bereiding van zalven en capsules.

Ze vertelt over haar ervaring met de opleiding, de lessen die ze leuk vond, de docenten die haar inspireerden. En daarop volgend over haar werkervaring. Te beginnen bij de stages die ze heeft doorlopen en hoe ze die beleefd heeft, tot aan het echte werk in een openbare apotheek. Door haar verhalen over het contact met de patiënten aan de balie merk je aan alles dat Ellen zeer geïnteresseerd is in mensen. Ze wil iedereen graag zo goed mogelijk helpen en is erg bij de patiënt betrokken. Het is gewoon fijn om te lezen dat iemand zo gepassioneerd haar werk doet. Ook leuk is dat ze in de vorm van voetnoten soms wat uitleg of aanvullende informatie geeft. Voor iemand die geen kennis heeft van de gezondheidszorg en de daarbij behorende vaktermen, een welkome aanvulling.

Halverwege het boek stopt Ellen met haar verhalen en geeft ze in de vorm van gastblogs ruimte aan collega’s om hun ervaringen te vertellen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik dat jammer vond. Ik was tijdens het lezen met Ellen mee gaan leven en wilde nog veel meer van haar weten en nu moest ik me opeens gaan interesseren in het werk van anderen. Dit kostte me moeite en ik bleef de stem van Ellen missen.
Op het laatst volgen lijsten van antwoorden op door Ellen aan collega’s gestelde vragen , zoals de vraag ‘welke vreemde recepten kregen jullie?’. De reacties vond ik niet opzienbarend en soms zelfs wat kinderachtig. Misschien leuk om samen met collega’s te delen, maar naar mijn mening minder geschikt voor in een boek.

Maar ondanks het voor mij wat minder interessante tweede deel, heb ik het gehele boek met veel plezier gelezen. Origineel, hip en vlot geschreven. Zeker een aanrader voor al diegene die wel eens een kijkje willen nemen achter de schermen van de apotheek of die willen weten hoe ze een ‘educated drugs dealer’ kunnen worden!