Klaske Bakker, Over schrijven en boeken!

Klaske Bakker

Over schrijven en boeken
 
zoutman.jpeg

'Zoutman' van Sandra Konst

Door: Klaske Bakker ****

Een feelgood roman in optima forma!

Na twee kinderboeken gepubliceerd te hebben, is Zoutman de eerste roman voor volwassenen van auteur Sandra Konst. Konst is jarenlang yogadocent geweest en dat ze interesse heeft in spiritualiteit, wordt meteen in het eerste hoofdstuk van dit boek al duidelijk. Een verhaal dat wordt verteld vanuit het perspectief van Helena, een vrouw van eind veertig, die na de scheiding van haar man en jeugdliefde Frank, een nieuwe weg inslaat.

In het verzorgingshuis waar ze werkt, is Helena bevriend geraakt met Jacob, een van de bewoners. Jacob heeft een passie voor het bereiden van speciale koffie en weet deze melanges af te stemmen op de behoefte van mensen. Jacob wil dat zijn bijzondere gave als koffie-alchemist niet verloren gaat en besluit deze gave door te geven aan Helena.

Na zijn dood zegt Helena haar baan in het verzorgingshuis op en reist naar Slovenië, het geboorteland van Jacob, met het plan om in zijn voetsporen koffie-alchemist te worden. Ze trekt in bij zijn dochters Zola en Ana en gaat werken in hun koffiehuis in het stadje Piran om ervaring op te doen en om later dat jaar een exclusieve opleiding aan de ‘Università del Caffè’ in Triëst te gaan volgen.

Ver van huis en weg uit haar vertrouwde omgeving ontdekt Helena nieuwe kanten van zichzelf. Onder begeleiding van Jacob die haar ’s nachts in haar dromen opzoekt, traint ze zich in het aanvoelen van mensen en situaties. En als het even kan, probeert ze de stemming van mensen te beïnvloeden door het bereiden van een speciale koffie.

“Zodra ik langs tafel 4 liep, wist ik dat ik een warme, troostende koffie kon maken met kaneel, nootmuskaat en een vleugje chili. Tafel 2 had meer behoefte aan een opwekkende kop koffie met de kracht van munt en een klein beetje zout om de pijn van het verleden te zuiveren.”

Maar dan komen er twee knappe mannen op haar pad. De gesloten Nik, die de zoutman wordt genoemd, omdat hij altijd bij de zoutpannen werkt en de flamboyante Marcello, die hoogleraar is in de filosofie. Door deze mannen neemt de vertelling een geheel andere wending en loopt de spanning op.

Konst vertelt het verhaal als een vriendin die naast je zit en haar ervaringen met je wil delen. En dat is gezellig en boeiend en je hangt als het ware aan haar lippen. Ze bouwt de ontwikkeling van Helena mooi op. Ze weet de gevoelens die door elkaar heen buitelen goed weer te geven. Het belang van spiritualiteit is verweven met het boek, zonder dat het zweverig wordt. De beschrijvingen van Slovenië en het stadje Piran zijn lieflijk en sfeervol, waardoor je het gevoel krijgt ook daar te zijn.

Een heerlijk boek voor degenen die van feelgood romans houden en die niet wars zijn van een snufje spiritualiteit. En als je dan ook nog van knappe mannen en koffie houdt, is dit boek helemaal een aanrader!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles