Klaske Bakker Over schrijven en boeken
Klaske Bakker, Over schrijven en boeken!

Voordracht Ode aan de Linge

IMG-20160619-WA0006.jpg

Zondag 19 juni werd in het Lingepark te Geldermalsen de Kunstmanifestatie Ode aan de Linge gehouden. En ook ik mocht daar twee keer een verhaal voorlezen. Wij arriveerden rond 11uur in het park, alwaar al veel mensen bezig waren met het optuigen of inrichten van hun creatie of plek. De materialen voor de Magic tent, waarin de literatuur die dag een plek zou krijgen, lagen al klaar op het veld, maar moesten nog tot een tent gevormd worden. Samen gingen wij aan de slag en de tent die na veel geharrewar ontstond, was al een kunstwerk an sich.

Na de opening rond twaalven door de burgermeester begon het echte werk. Publiek stroomde toe. Er waren schilderijen en kunstwerken te zien. Kinderen toonden hun acrobatische talenten, muziekbands wisselden elkaar af, er was eten en drinken...En ook wisten de mensen 'onze tent' te vinden. Telkens voldoende aandacht voor de gedichten die werden voorgelezen en de verhalen die werden verteld. Ik las twee keer een verhaal voor uit 'Blauwe tongen', gezeten in de schommelstoel, de mensen in een kringetje om mij heen. De zon scheen. Het was een prachtige dag!

Het leven als schrijfster

P3198210.jpg

Het is bijna drie maanden geleden dat ik mijn debuut, de verhalenbundel 'Blauwe tongen' tijdens een feestelijke bijeenkomst gepresenteerd heb. Zoals ik in het vorige nieuwsbericht al schreef, is er sindsdien veel gebeurd. Het boek is goed ontvangen en het heeft zijn plek gevonden in de boekwinkels in de regio. Het ligt op prachtige plekken naast boeken van bekende schrijvers. Ook online heeft het zijn weg gevonden en op bol.com zijn een paar mooie reviews verschenen.

Na de eerste opwinding en momenten van verbazing is ondertussen de rust weergekeerd en lijkt alles zo normaal. Dat mijn boek in de winkel ligt, dat mensen er iets over zeggen, dat onbekende mensen opeens mijn naam kennen, dat ik mag optreden tijdens een kunstmanifestatie, dat de bibliotheek blij is dat ik een voordracht wil verzorgen, dat men mij vraagt om stukjes te schrijven voor een website, dat ik word uitgenodigd voor een netwerkborrel.

Maar normaal is het voor mij nog steeds niet. Ik moet nog steeds wennen en mijn eigen weg hierin vinden. Dicht bij mezelf blijven, dat is nu de kunst. Mij niet mee laten slepen door het een of ander. En vooral weer gaan schrijven. Op mijn eigen kamertje. Want daar is het allemaal mee begonnen. En dat is hetgene waar ik van houd.

Blauwe tongen: Hoe het gaat

Boek Bruna.jpg

Het gaat hatstikke goed met mijn boek en alles erom heen! Boekwinkels zijn bereid om mijn boek in te kopen en het een mooi plekje in de winkel te geven, ieder op zijn eigen wijze. Zo ligt het bij Dekker van de Vegt in Nijmegen in de hoek met regionale boeken, bij de Primera in Elst in de hoek met cadeauttips, bij de Bruna in Elst in het middenvak tussen boeken van bekende schrijvers en precies naast Carol van Patricia Highsmith ( dat ik nog niet gelezen heb, maar wel al haar zeer spannende thrillers...) en ook bij de Bruna in winkelcentrum Kronenburg te Arnhem ligt het in het middenvakt tussen bekende boeken en met een speciaal voor mijn boek gemaakt bordje als eyecatcher! Deze week volgt boekhandel Polman te Bemmel, de plaats waar ooit mijn schrijfcarriëre begon met de schrijfwedstrijden van TOP Bemmel in samenwerking met Uitgeverij Kontrast. 

En dan vorige week het radiointerview voor RTV Betuwe, tijdens het literair café te Geldermalsen, dat op Bevrijdingsdag is uitgezonden en dat ik volgens mijn geliefden goed heb gedaan.

Ik ben trots en blij dat het zo fijn verloopt en dat zoveel mensen genieten van mijn verhalen. Kijk ook eens in het Fotoalbum, waar ik pas nog weer nieuwe foto's heb toegevoegd.

 

Blauwe tongen: verrassend, luchtig en herkenbaar

P3197807.JPG

Inmiddels is het meer dan een maand geleden dat ik mijn boek gepresenteerd heb en in die tijd is er veel gebeurd. Diverse boekwinkels in de buurt hebben mijn boek in de winkel gelegd en a.s. vrijdag word ik over mijn boek geïnterviewd tijdens het Literair café in Le Melangeur te Geldermalsen. Ook zal ik dan een van mijn verhalen voordragen. De avond wordt opgenomen door RTV Betuwe en uitgezonden op donderdag 5 mei van 20.00u- 22.00u. Ook 'live' te beluisteren via www.rtvbetuwe.nl.

En wat het allermooiste is: Ik krijg veel positieve reacties op mijn boek als geheel of de afzonderlijke verhalen.

Een recente reactie:

Ik heb je boek met veel plezier gelezen. De verhalen maken nieuwsgierig, zijn verrassend, luchtig en herkenbaar. Eigenlijk lees ik nooit een boek met korte verhalen, is niet mijn genre. Natuurlijk las ik wel jouw boek...En ik ben blij verrast hoe leuk het kan zijn om een luchtig kort verhaal te lezen, dat steeds opnieuw verrassend is en waarbij je vanaf het begin benieuwd bent wat het plot zal zijn.

Het titelverhaal en "Tomeloos verliefd" springen er voor mij uit vanwege het onverwachte plot en de weg naar het plot toe. En in "Het rode boekje" herken ik elementen van mijn (en onze) gereformeerde achtergrond.

's Avonds voor het slapengaan lees ik altijd, en val dan meestal al lezend in slaap, soms al na een halve bladzij. Jouw verhalen zijn perfect om even mijn gedachten te verstrooien en met een glimlach in slaap te vallen.

Kortom, hartstikke goed dat boek.
Veel succes en ik ben benieuwd naar je volgende boek.

 

 

Blauwe tongen: twee weken later

P3197798.JPG

Zaterdag 19 maart is onder grote belangstelling mijn boek gepresenteerd. Op die dag al tientallen boeken verkocht. Ik was trots en beduusd om alle aandacht. Maar toen...De maandag erna viel ik in het beruchte zwarte gat. Wat nu, zo vroeg ik mij af. Wie gaat verder mijn boek nog kopen. Hoe wordt het ooit bekend bij het grotere publiek. Hoe zorg ik er voor dat het terecht komt tussen de stapels boeken in de boekwinkels. 'Laat het maar aan mij over', zei mijn uitgever. Ik vertrouwde volledig op haar, had geen reden om dat niet te doen. Maar toch. Ik wilde zelf ook zo graag aan de slag. Grip krijgen op de situatie. 

Nu zijn wij twee weken verder. Ik heb regelmatig berichtjes op Facebook geplaatst en zelfs een promotiefilmpje gemaakt. Mijn uitgever heeft een serie persberichten verzonden en recensie-exemplaren verstuurd naar kranten en boekhandels. De Primera in Elst heeft mijn boek gelijk in de winkel gelegd, op een prominente plek. Mijn boek is te vinden op de internetsites van onder andere de Bruna en bol.com, waarop een mooie review verschenen is. De voorraad bij het Centraal boekhuis is al aan het slinken. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: de eerste positieve reacties op mijn verhalen komen binnen. 'Ik heb Zwart water gelezen: spannend hoor en heel bijzonder', 'Kaat vond ik een leuk verhaal', 'De eerste gast: mooi!'.

Kortom: Het gaat goed. De trein is aan het rijden en stopt zo nu en dan ergens om nieuwe mensen te laten instappen. Straks zit de trein vol en moet er een nieuw toestel aan worden gekoppeld. En zo wordt hij steeds langer en langer...

 

Blauwe tongen

P3197806.JPG

Blauwe tongen, mijn verhalenbundel, is zaterdag 19 maart 2016 verschenen bij uitgeverij Elikser te Leeuwarden. 

Voor familie, vrienden, collega's en andere bekenden heb ik samen met mijn uitgever een boekpresentatie gehouden in Cultureel Centrum de Wieken te Elst.

Het was een hele gezellige middag en ik heb veel enthousiaste reacties gekregen!

Blauwe tongen

omslag4 (2).png

Blauwe tongen: Nog tien dagen en dan verschijnt mijn verhalenbundel!

Samen met mijn uitgever ben ik druk met de laatste voorbereidingen voor de presentatie en en het maken van een promotieplan voor de verkoop. 

Ik hoop dat het via verschillende kanalen zijn weg vindt naar de lezer!

Blauwe tongen

foto boek 2 (2).jpg

Mijn boek is af!

19 maart 2016 zal mijn debuut verschijnen:

Blauwe tongen bij Uitgeverij Elikser te Leeuwarden!

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [10]