Klaske Bakker, Creatief Schrijven

Klaske Bakker

Creatief Schrijven
 
FL131155.JPG

‘Het leven moet voorwaarts worden geleefd, maar wordt achterwaarts begrepen.’

Met dit citaat van de Deense filosoof Sören Kierkegaard, eindigde mijn vriendin haar toespraak tijdens de presentatie van mijn nieuwe boek 'Het familieweekend'. En die woorden liet ze volgen door de zin: ‘Genoeg stof voor een roman, lijkt me’. 

Prachtige woorden, omdat dat hetgene is waar 'Het familieweekend' over gaat. Over achteraf begrijpen, zo gauw de tijd daar is.

Mijn zus refereerde in haar praatje onder andere aan het verhaal 'Het rode boekje' uit mijn verhalenbundel 'Blauwe tongen'. Ze zei dat ze daar een stukje familieleven in herkende, een echte gebeurtenis die iedere zondag plaats vond in ons gezin. Maar dat het verhaal uiteindelijk een geheel andere wending nam. En dat ze er vanuit ging dat het bij 'Het familieweekend' ook zo zou gaan.
Ook zo heel mooi gezegd. Want ja, ook 'Het familieweekend' begint met een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden, maar gaat verder met een volledig verzonnen verhaal.

Verder waren er lovende woorden van mijn uitgever. Over hoe zij het manuscript gelezen had, wat ze daarbij dacht en dat ze hoopte dat het boek de weg naar de lezer weet te vinden.

Ikzelf heb verteld over de totstandkoming van mijn boek. Dat ik in het begin nog niet zo goed wist, wat ik ermee wilde. Over de rustperiodes die ik steeds heb ingelast, om het daarna weer opnieuw te lezen, te herschrijven. En dat ik in de zomer van 2018 opeens wist hoe het moest, wat er nog aan ontbrak. En dat het niet lang daarna opeens af was. Ik het zelf goed genoeg vond en zover was om het te willen uitgeven.

Maar het allermooiste was de aanwezigheid van de vele familieleden, vrienden, buren, kennissen en collega’s. Het onderlinge weerzien, de gezelligheid en het enthousiasme voor mijn boek!

Kortom: een feestelijke bijeenkomst en een prachtige start voor de promotie van HET FAMILIEWEEKEND!

 

 Terug
Geplaatst: 22-04-2019 16:00:54

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier