Klaske Bakker, Creatief Schrijven

Klaske Bakker

Creatief Schrijven

Het verlaten tuinhuis nu ook in braille

braille.jpg

Het is bijna een jaar geleden dat mijn nieuwe roman 'Het verlaten tuinhuis' het daglicht zag. De belangstelling loopt inmiddels wat terug, alhoewel ik nog regelmatig een persoonlijk bericht krijg van iemand die mijn boek gelezen heeft. Pas nog de complimenten van iemand via messenger en even daarvoor een uitgebreide reactie via mijn website. 

Zelf scrol ik zo nu en dan nog door internet om te kijken of er uit onverwachte hoek nog iets leuks tevoorschijn komt. En ja hoor: zie hier. Mijn boek blijkt gezet te zijn in braille. Hoe leuk is dat. Ik ben er in ieder geval heel trots op. Mijn vorige roman 'Het familieweekend' was ook al beschikbaar gesteld voor blinden en slechtzienden middels druk in braille en vorm gegeven als luisterboek.

Ik heb nog wel even navraag gedaan bij mijn uitgever of ze dit zomaar mogen doen zonder mijn medeweten. Zij gaf aan dat ze dit officieel moeten melden, maar dat dit niet altijd gebeurt. Omdat het om de goede zaak gaat, ga ik hier geen halszaak van maken en het gewoon heel erg leuk vinden. 

Onder de Vingers: de braille-aanwinsten van onze bibliotheek Inhoud

https://www.luisterpuntbibliotheek.be/.../files/2022-10… · PDF-bestand
Klaske Bakker. Het verlaten tuinhuis. Een echtpaar heeft een vakantiehuis in Griekenland, na een ongeluk van hun kleindochter verandert alles 12 braillebanden. Boeknummer: 47025. Peter Middendorp. Neven. Roman over de vernietigende kracht van schuld. 6 braillebanden. Boeknummer: 47026. Dato Turashvili. Het dubbelleven van Melenti Maschoelia.

Cursus uitgesteld

362920190628151119.jpeg

De cursus Creatief Schrijven die in september van start zou gaan bij Creatief Collectief Elst, moet ik uitstellen tot januari 2023.

Helaas, maar het is even niet anders. Een ongelukkige val met een gebroken heup tot gevolg, noopt me tot het nemen van deze beslissing. De heup is geopereerd en alles lijkt goed, maar ik zal de komende maanden al mijn energie nodig hebben voor revalidatie.

Blijf mijn website en die van het Creatief Collectief Elst volgen voor meer informatie. 

Ik hoop je dan in het nieuwe jaar te mogen begroeten!

Groetjes, Klaske

"Niets is gemakkelijker dan zo te schrijven dat geen mens het begrijpt; niets is moeilijker dan belangrijke gedachten zo uit te drukken dat ieder mens ze begrijpt." A. Schopenhauer, Duits filosoof 1788- 1860

Creatief Schrijven: cursus in Elst

Creatief Schrijven: cursus in Elst

Zet je graag je gedachten op papier?

Heb je veel fantasie en vind je het leuk om daar woorden aan te geven?

Geeft schrijven je ontspanning en plezier of wil je ontdekken of schrijven iets voor je is?

Meld je dan aan voor de nieuwe cursus Creatief Schrijven: https://creatiefcollectiefelst.nl/creatief-schrijven/

Schrijven is mijn passie en deze passie wil ik graag delen met anderen die ook van schrijven houden. Zelf heb ik alles meegemaakt wat bij het schrijven hoort. Vanaf de eerste probeersels die ik nauwelijks aan iemand durfde te laten lezen tot en met het publiceren van boeken.

Van 2008- 2010 heb ik een schrijfopleiding gevolgd. En van het één kwam het ander. Ik ben mee gaan doen aan schrijfwedstrijden en er werden diverse verhalen van mij gepubliceerd in verhalenbundels. Ik kreeg de gelegenheid om workshops te volgen van bekende schrijvers en ik heb meegedaan aan meerdaagse schrijfretraites met persoonlijke begeleiding. 

Inmiddels heb ik een verhalenbundel en twee romans uitgegeven.

Meer over mijn schrijven en boeken kun je lezen op mijn website: www.klaske-bakker.nl

Tijdens de cursus Creatief Schrijven staat plezier in het schrijven voorop. Ervaring is niet nodig, enthousiasme voor schrijven wel!

Aan de hand van korte opdrachten ga je zelf aan de slag. Vervolgens krijg je de gelegenheid om je tekst te delen met de andere cursisten. Iets wat vooral in het begin heel spannend is, maar onontbeerlijk voor je eigen leerproces. Feedback durven vragen en kunnen geven, zal je steeds een stapje verder helpen. Ik zal je hierbij begeleiden en natuurlijk bepaal je daarin je eigen tempo.

Verder zal ook de theorie aan de orde komen, zoals: hoe bouw je een verhaal op, welke perspectieven kun je gebruiken, wat is een goede dialoog, hoe zorg je voor een spanningsboog en wat maakt een personage geloofwaardig. De inhoud van de theorie zal ik aanpassen aan de wensen van de groep. Zo kunnen we het eventueel ook hebben over meedoen aan schrijfwedstrijden, boeken en sites over schrijven of over het publiceren van eigen werk.

“Schrijven wil zeggen dat er stapje voor stapje een ik buiten jezelf ontstaat die je vertelt wat je bedoelt.” (Rutger Kopland)


Enthousiast geworden? Dan hoop ik je binnenkort te zien in de Werkplaats van CCE. Er is ruimte voor 6 tot 12 deelnemers.

Groetjes, Klaske

 

Het verlaten tuinhuis op Samos

Het verlaten tuinhuis op Samos

Een paar weken geleden vierden we vakantie op ons favoriete Griekse eiland Samos. Degenen die HET VERLATEN TUINHUIS hebben gelezen, zullen weten dat Samos als decor heeft gediend voor dit boek. De basaltblokken aan de kust die het eiland moeten beschermen tegen het bulderende water van de zee, de schattige dorpjes van weleer die nu iets armoedigs uitstralen en natuurlijk de olijf- en citroenbomen rondom het vakantiehuis van Daniël en Fay met het zelfgebouwde tuinhuisje aan de waterrand.

Zoals altijd als ik op stap ga, had ik een paar exemplaren van mijn boek in de tas gestopt. Voor het geval iemand naar mijn boek zou vragen of om het misschien zelf te gaan verkopen in ons hotel of op een kleedje bij het strand. Ik zou wel zien. Dat het geheel anders en beter zou uitpakken, dat had ik niet kunnen bedenken. 

Op een dag waren we in Samosstad en brachten een bezoek aan Kosmos, de boekenwinkel van Mary. We kwamen aan de praat over lezen en boeken en ze had al snel door dat we uit Nederland kwamen. Ze was zo aardig en zo geïnteresseerd, dat ik in alle bescheidenheid durfde te vertellen dat ik zelf ook boeken schrijf en dat ik voor mijn laatste boek Samos als decor had gebruikt. Dat vond ze zo leuk en ze bood aan om mijn boek in haar winkel te verkopen. En zo geschiedde: de andere dag heb ik mijn boeken gebracht, zij betaalde mij de 'boekhandelsprijs' (echt top) en we werden vrienden op Facebook.

Gisteravond laat, een berichtje in mijn mailbox van een onbekende man: 

"Leuk om dat boek te vinden op Samos waar ik net op vakantie ben. Zelf ben ik een gepensioneerde Nederlander die op Lesvos woont. De bootreis van Mytilini naar Vathy was al een avontuur, maar om een goed Nederlands boek te vinden: geweldig. Jammer dat ik het waarschijnlijk uit heb tegen morgenochtend aan; ik kan het bijna niet neerleggen. Waarom staat dit boek nog niet op Goodreads? 'Het familie weekend' zal ik ook lezen als ik het te pakken kan krijgen! Bedankt voor dit verhaal. Groet, L. "

Mooier zal het niet worden!

 

 

Als schrijver heb je altijd wat te doen!

Na een zonnig en gezellig weekend, begint ook voor mij op maandag de werkdag. Als free-lance schrijver kun je die dag zo druk maken als je zelf wilt. Toch kun je niet alles maar laten wachten. Sommige dingen moeten nu eenmaal even gebeuren. Het fijne is dat ik alle karweitjes die betrekking hebben op het schrijven met plezier oppak en uitvoer. 

Vorige week vrijdag was het Nieuwsmagazine klaar, waar ik de redacteur van ben. Meteen dezelfde dag kwamen er reacties binnen. De meeste om ons te bedanken voor het mooie exemplaar dat we hadden samengesteld. Andere met vragen of opmerkingen die nog beantwoord moeten worden.

Ook was er deze week weer een nieuw boek binnengekomen, dat ik mag lezen en recenseren voor de Leesclub

Lees verder

Bellefair Echten (Dr.): Kaas en boeken!

4929Bellefair.jpg

Zaterdag 30 april Bellefair in het prachtige brinkdorp Echten bij Hoogeveen! En ook ik ben er met mijn boeken! Pak de fiets en kom gezellig langs! Ik sta op de Brink, kraam 50. 

Boek van Klaske Bakker

 Naar wens gesigneerd en verpakt met persoonlijk kaartje.
 Mooi cadeau voor Moederdag of zomaar, voor jezelf of een vriendin.
 Ook ideaal als vakantieboek.


HET VERLATEN TUINHUIS

Een echtpaar heeft een vakantiehuis in Griekenland, na een ongeluk van hun kleindochter verandert alles.

Uit een recensie:
“Het verlaten tuinhuis is een fijne roman met echte mensen waarin het feit dat het leven onvoorspelbaar is en met ups en downs wordt geleefd goed tot zijn recht komt. Het laat zien dat de veerkracht van mensen groter is dan men denkt. Het is een roman over liefde, familie en vriendschap verweven met een spannende verhaallijn en die combinatie zorgt voor een verhaal dat boeit van begin tot einde.”

HET FAMILIEWEEKEND

Tijdens een familieweekend op de ouderlijke boerderij komt er veel van vroeger boven tafel.

Uit een recensie:
“Het blijkt dat het zorgeloze boerderijleven toch niet zo zorgeloos is als dat het lijkt. De schrijver heeft zeer geleidelijk een aantal emoties en zware thema’s laten invloeien in het verhaal. Dit is knap gedaan en langzaam verandert het boek van een vluchtig zorgeloos verhaal naar een roman met inhoud. Een mooi verhaal waarin je de emotie voelt en dat tegelijkertijd ook makkelijk leesbaar is.”



Koffie en Boek

kopie.JPG

Elke derde woensdag in de maand organiseert de bibilotheek in Elst een 'Koffie & Boek'. Iedereen is daarbij welkom om iets te vertellen over het boek dat hij of zij gelezen heeft. 

Deze keer was ik uitgenodigd om te vertellen over mijn eigen boek 'Het verlaten tuinhuis'. Ik heb iets verteld over mijn schrijven, hoe het idee voor het boek ontstaan is en waar het over gaat. Tot slot heb ik een paar bladzijden voorgelezen. Het was een supergezellige ochtend!

... "Al vrij snel nadat Daniël de benedenverdieping had opgeknapt en de bovenverdieping had verbouwd, was hij begonnen aan de bouw van zijn droomplek. Hij had de mooiste stenen en het beste hout besteld en een prachtig tuinhuisje gebouwd dat qua stijl volledig in harmonie was met het woonhuis en de omgeving en waar het volgens Daniël altijd koel zou zijn door de juiste ligging. In de deur had hij een degelijk slot laten plaatsen en de sleutel had hij aan een haak onder de dakrand gehangen, uit het zicht.
Fay had voor zichzelf een plek gecreëerd in een hoek van een van de zolderkamers, en als ze daar had zitten schrijven aan haar blog over de wandelingen die ze maakte, dan kon ze hem door het open vensterraam bezig zien bij zijn werkplaats, en soms, als hij opkeek van zijn werk, hadden ze naar elkaar gezwaaid als verliefde pubers en dan had ze zich heel gelukkig gevoeld.
Nu was het tuinhuis verlaten, eenzaam stond het daar, de deur voorgoed gesloten." ...

 

Het regent dat het giet

'Het regent dat het giet.

Een mens op straat zie je niet,

De bakker komt niet aan de deur.

Iedereen heeft een slecht humeur.'

 

Dit gedichtje schreef ik op mijn tiende. Vandaag is het zo'n dag dat de regen uit de hemel stroomt en ik zelfs mijn wekelijkse marktbezoek voor boerenkaas en vers fruit aan me voorbij laat gaan. Mijn to-do lijstje ligt naast me en dat betreft allerlei zaken met betrekking tot mijn schrijven en boeken. Ideeën opdoen voor de Bellefair op 30 april a.s., me verdiepen in boeken die ik kan recenseren en verder met het nieuwsmagazine waar ik redacteur van ben. 

De poezen Milou en Zoey drentelen om me heen en zitten soms met hun neus in de boekenkast. Gisteren was Zoey voor het eerst op avontuur bij de buren gegaan en ze wist niet hoe ze de weg terug moest vinden. Milou miauwde zich de longen uit haar kleine lijfje, ze was mogelijk nog meer in paniek dan ik. Uiteindelijk heb ik Zoey bij de achterburen opgehaald. Ze trilde helemaal toen ik haar in mijn armen nam. Nu, met die regen talen ze er niet naar om naar buiten te gaan en blijven ze gezellig bij me, veilig en warm. 

 

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6      »      [15]