Klaske Bakker, Creatief Schrijven

Klaske Bakker

Creatief Schrijven

Alwetende verteller

Olie B Bommel.jpg

Je verhaal laten vertellen door een 'alwetende verteller': is dat interessant en kun je daar je lezer mee boeien? En hoe doe je dat dan? 

Hier hebben we ons deze week mee bezig gehouden tijdens mijn cursus Creatief Schrijven. Tijdens de oefeningen bleek het lastig toe te passen. Al snel vervielen de meesten terug in de derde persoon. 

Vroeger was het gebruik van de 'alwetende verteller' veelvoorkomend. De verteller leidde je door het verhaal en als het zo uitkwam sprak hij of zij je als lezer toe. Zo wordt dat nu nauwelijks meer gedaan. De alwetende verteller wordt in de moderne literatuur vaak verweven met andere perspectieven.

Beginzin uit 'Hier ligt een mooie taak' van Marten Toonder:

De dokter had heer Bommel beweging in de buitenlucht voorgeschreven, en daar hield hij zich aan. Zo kan men hem hier in een roeiboot op de Woelerplas waarnemen, terwijl hij met zwakke hand het roer houdt. 

 

 

 

Nieuw logo

achtergornd_wit.jpg

Eerst schreef ik verhaaltjes voor mijn eigen plezier.

Toen verschenen er verhalen in verzamelbundels.

Vervolgens bracht ik een eigen verhalenbundel uit. Daarna volgden twee romans.

Inmiddels geef ik schrijfles en ben ik een kleine ondernemer.

Als toetje heb ik nu ook een eigen logo.

Veel dank voor dit mooie ontwerp, Evelien Flipse! 

Intrige of plot

OIP.jpg

Elke zomer is het raak. Zo gauw de zon schijnt, zit Sylvia graag op het bankje onder de appelboom te lezen. Maar op hetzelfde moment openen haar buren de achterdeur en dendert de harde stem van buurman Johnny door de tuin. Pratend tegen zijn vrouw, schreeuwend tegen de kinderen of telefonerend met zijn collega’s. Sylvia wordt hier zenuwachtig van en ze kan zich dan niet meer concentreren op haar boek.

In les 3 van mijn vervolgcursus Creatief Schrijven hebben we behandeld wat een plot is en hoe je dit ontwikkelt. De huiswerkopdracht luidde om op basis van bovenstaande scene vooronderzoek te doen (zoals wie zijn je personages, wat is de setting, de vorm van het verhaal, het plot etc) en om daarna een tekst te schrijven van max 500 woorden.

Het resultaat? Psychologische machtsspelletjes, vermoorde buurmannen, nerveus trillende buurvrouwen en therapeutische sessies! Wederom zeer verrassend.

Schrijven

Schrijven
Woorden zoeken
Wat je denkt
Wat je voelt
Woorden vinden
Als de pen
Het papier raakt
Opnieuw proberen
Samenvoegen
Verdergaan
Soms het geluk
Dat het er is
Wat je zoekt

Creatief Schrijven

Omslag.png

In de Volkskrant van zaterdag 13 januari jl. stond een prachtig interview met zangeres Froukje. Nu haar carriëre zo'n snelle vlucht heeft genomen, voelt ze de verantwoordelijkheid voor haar bedrijf op haar schouders rusten. 

Over haar creativiteit zegt ze het volgende:

'Ik heb dat eigenlijk altijd gehad: dat gevoel dat het vanzelf komt, dat er een bron is waar nu eenmaal liedjes uit komen. Maar de laatste tijd is dat toch minder. Het lijkt wel alsof het vertrouwen minder groot is dan vroeger, toen ik jonger was. De onbevangenheid is weg, dat vrije gevoel. Als ik nu schrijf en componeer, dan haal ik er te veel bij. Best killing voor je creativiteit.'

Heel herkenbaar en ik dacht hier pas nog aan, toen ik mijn verhalenbundel Blauwe tongen opensloeg. Wat een fantasie had ik toen en wat schreef ik onbevangen. Inmiddels weet ik wat beter kan en daarmee ook beter moet van mezelf. Maar gelukkig is het er nog wel. Dat fijne spontane gevoel. Ik moet me er alleen wat bewuster voor open stellen. 

 

Gelukkig Nieuwjaar!

OIP.jpg

 Beste,

Lezers van mijn website,

Boekenliefhebbers,

Schrijvers van korte verhalen,

Auteurs van verrassende boeken,

Recensenten,

Redacteuren,

Uitgevers van spannende boeken,

Voor iedereen die van schrijven en boeken houdt,

En voor alle andere mensen, 

In Nederland en over de hele wereld:

Ik wens jullie een vredig, creatief en goed 2024 toe!

Liefs, Klaske

 

 

 

 

Lees verder

1   |   2   |   3   |   4   |   5      »      [15]