Klaske Bakker, Creatief Schrijven

Klaske Bakker

Creatief Schrijven

Creatief Schrijven

Omslag.png

In de Volkskrant van zaterdag 13 januari jl. stond een prachtig interview met zangeres Froukje. Nu haar carriëre zo'n snelle vlucht heeft genomen, voelt ze de verantwoordelijkheid voor haar bedrijf op haar schouders rusten. 

Over haar creativiteit zegt ze het volgende:

'Ik heb dat eigenlijk altijd gehad: dat gevoel dat het vanzelf komt, dat er een bron is waar nu eenmaal liedjes uit komen. Maar de laatste tijd is dat toch minder. Het lijkt wel alsof het vertrouwen minder groot is dan vroeger, toen ik jonger was. De onbevangenheid is weg, dat vrije gevoel. Als ik nu schrijf en componeer, dan haal ik er te veel bij. Best killing voor je creativiteit.'

Heel herkenbaar en ik dacht hier pas nog aan, toen ik mijn verhalenbundel Blauwe tongen opensloeg. Wat een fantasie had ik toen en wat schreef ik onbevangen. Inmiddels weet ik wat beter kan en daarmee ook beter moet van mezelf. Maar gelukkig is het er nog wel. Dat fijne spontane gevoel. Ik moet me er alleen wat bewuster voor open stellen. 

 

Gelukkig Nieuwjaar!

OIP.jpg

 Beste,

Lezers van mijn website,

Boekenliefhebbers,

Schrijvers van korte verhalen,

Auteurs van verrassende boeken,

Recensenten,

Redacteuren,

Uitgevers van spannende boeken,

Voor iedereen die van schrijven en boeken houdt,

En voor alle andere mensen, 

In Nederland en over de hele wereld:

Ik wens jullie een vredig, creatief en goed 2024 toe!

Liefs, Klaske

 

 

 

 

Lees verder

Creatief Schrijven in Elst

collage foto groep sept 2023.jpg

Afronding basiscursus september 2023

De basiscursus Creatief Schrijven september 2023 hebben we afgesloten. We begonnen met eenvoudige opdrachten en eindigden met het schrijven van een ‘eindverhaal’. Het was prachtig om te zien hoe het iedereen lukte om met de opgedane kennis een boeiend kort verhaal te schrijven, elk in haar eigen stijl.
In januari gaan we verder met de vervolgcursus. Beide groepen zitten vol. In september 2024 start een nieuwe cursus, waarvan de inschrijving in het voorjaar start. Je bent hierbij van harte welkom!

Hieronder een korte impressie: negen ‘eerste zinnen’.

Charlotte
Ze lopen diep weggedoken in hun jassen langs het strand. Fijne zandkorrels worden door de harde wind in hun gezicht geblazen en hun eerste woorden worden door de wind meegevoerd de verte in voordat de ander ze gehoord heeft. Ze zoeken een beschut plekje waar ze ongestoord even kunnen praten. Dicht naast elkaar gaan ze op de kale houten trappetjes in de luwte van een verlaten strandpaviljoen zitten.

Christa
Vanmorgen is Carlus ontslagen uit het ziekenhuis en zijn vrouw Mira fronst verrast haar wenkbrauwen als ze net voor vertrek een ontslaggesprek krijgen aangeboden. Het illustere gezelschap rondom het bed stelt zich voor als zijnde de chirurg, zaalarts, hoofd verpleging, maatschappelijk werker aangevuld met, hoe vreemd ook, een seksuologe. De chirurg windt er geen doekjes om en valt gelijk met de deur in huis.

Corieke
De laatste druppel was de gymtas, die al bijna een week in een kluisje had liggen broeien. De geur van de inhoud was naar buiten ontsnapt; van de combinatie van oud puberzweet en natte handdoek maakte de maaginhoud van Emily een opwaartse beweging.
'Mam, ik heb morgen gym, kun jij het nog wassen?’ was de begeleidende tekst van haar jongste zoon Robin die de stinkende tas met een plof op de eettafel gooide.

Diana
Nadia is erg vrolijk. Ze gaan vandaag lekker op vakantie. Haar zus Simone kan er zo zijn. Tring,Tring, daar is ze al. Gauw maakt ze de deur open.
‘Ha, lieve zus.’
Ze knuffelen elkaar. Daarna pakt Nadia de koffer van haar zus mee naar binnen.
‘Gezellig dat je er bent. Lust je chocolademelk en appeltaart, Simone?’
‘Ja zeker, lekker.’

Elora
Het bos rook naar dauw en verderf. Hanne’s jurk streek over de varens terwijl ze voorbij rende. De rand van het witte kledingstuk was groen van mos, en haar blote voeten zagen zwart van modder. Juffrouw de Swaert zou boos zijn als ze haar zo zag, maar juffrouw de Swaert was altijd boos.
Ze rende naar de diepste plek van het woud, daar waar geen teken meer was van de buitenwereld.

Floor
De Wayang Kulit poppen trekken een schaduw over het witte doek en vertellen het verhaal van Ramayana. De bamboefluit overtroeft de vele krekels die sjirpen in het hoge gras aan de randen van de grote zandvlakte waar vanavond dit groot schouwspel plaatsvindt. Het publiek is enthousiast en de Dalang indoctrineert met zijn stem het publiek tot een waanzinnig meeleven met vorstenzoon Rama en zijn vrouw Sita.

Marijke
Elfje zag een website voorbij komen met daarop het aanbod om creatief te leren schrijven. Ze besloot, na enig overwegen om zich in te schrijven want ze sloeg enorm aan op het woord ‘creatief’. Er was plaats gelukkig. Ze volgde een aantal lessen, ontmoette aardige en geduldige mensen, goed gebekt, zeker ook met de pen. Maar telkens bij een opdracht wanneer een verhaal verzonnen moest worden met een verzonnen personage, blokkeert ze.

Petra
Het is een ontzettend warme dag. Volgens de geleerden de laatste van dit zomer seizoen en het is alsof het hele land er nog even op uit trekt. Zo ook Fenna met haar drie vrienden die op dit moment een poging doen om de trein richting het strand te bereiken. Al gillend, joelend en excuserend rent ze samen met Dan, Cato en Carolien tussen de menigte door. De grote strandtassen vliegen bij elke stap die ze zetten alle kanten op.

Vera
‘Ben jij helemaal gek geworden?’ briest iemand in het oor van Luuk en geeft hem een hardhandige duw. ‘Als jij er niet tegen kunt zo vroeg op te staan, moet je dit werk niet doen. Ik meld dit bij je leidinggevende.’
Het dringt maar half tot Luuk door, hij draait zich om en merkt niet eens dat hij op een houten bankje ligt. Weer wordt hij wakker geschud. Laat me met rust, denkt hij maar opent toch zijn ogen en kijkt in twee paar priemende ogen.

Creatief Schrijven in Elst

Logo nieuw.jpg

Ervaring is niet nodig, enthousiasme voor schrijven wel!

Op deze manier wordt mijn cursus Creatief Schrijven aangekondigd op de site van het Creatief Collectief Elst. De ervaring van de deelnemers wisselt, maar het enthousiasme is bij iedereen even groot. Wat een spirit, wat een creativiteit! Regelmatig word ik verrast met verhalen vol fantasie, verrassende wendingen en onvoorziene ontknopingen.

Elke avond galmen er veel 'oh's en ah's door de ruimte en er wordt veel gelachen. De onzekerheid van sommigen in het begin is na een paar bijeenkomsten verdwenen. 'Mijn angst is weg. Ook door de fijne groep. Heel vertrouwd,' mailde een cursist mij. 

Plaatsing in literair tijdschrift 'Alice'

Tot mijn grote verrassing is mijn verhaal 'Verloren liefde' deze maand in literair tijdschrift 'Alice' geplaatst. Graag deel ik dit me jou.

Verloren liefde

Het onkruid schiet alle kanten op en het gras is alweer te lang, ook al heeft hij het vorige week nog gemaaid. Een tuin is leuk, maar het kost ook gigantisch veel tijd. Mopperend loopt Joop naar het schuurtje om de grasmaaier en het tuingereedschap tevoorschijn te halen. Even later glijdt de schoffel door de vochtige aarde. Regelmatig bukt Joop zich om met de hand de achtergebleven wortels uit de modder te rukken.
Dan opeens hoort hij het knerpen van het grind. Hij draait zich om en ziet een vrouw het tuinpad op komen lopen. Het zilvergrijze haar dat glinstert in de zon, is het eerste dat hem opvalt. Gevolgd door de donkere ogen die zich in de zijne boren, zo gauw ze nog maar een paar meter van hem verwijderd is. Joop voelt een rilling door zijn lijf trekken, de schoffel valt uit zijn handen.
‘Joop?’ zegt ze.
Bij het horen van haar stem beginnen zijn benen te wankelen en valt hij met een smak op de grond. Hij tilt zijn hoofd op en kijkt opnieuw in haar donkere ogen. Onmiskenbaar. Het moet haar zijn. Als ze opnieuw zijn naam noemt, weet hij het helemaal zeker. Het zware, schorre geluid, zoals je maar zelden bij vrouwen hoort. Die stem doet zijn hele lijf vibreren. Een sensatie die hij ook toen zo vaak ervoer en wat telkens weer zijn verliefdheid aanjakkerde, totdat het ondraaglijk werd en hij niet anders kon dan vluchten.
Hij wordt er zich bewust van hoe belachelijk hij erbij ligt, met één been op het gazon en de andere in het bloemenperk en probeert zo snel hij kan omhoog te komen. Er verschijnen vlekken voor zijn ogen, zijn ademhaling gaat te snel en er zit bloed op zijn lippen.
‘Voorzichtig,’ zegt ze.
Hij wil niet voorzichtig zijn, maar rechtop staan, zo gauw hij kan. Hij ademt een paar keer diep in en uit, likt zijn lippen schoon en veegt zijn smerige handen af aan zijn broek.
‘Isabella?’
Zijn stem schiet omhoog, bij het noemen van haar naam. Alsof hij in een Italiaanse opera speelt. Ze glimlacht en komt naderbij. Als hij het moedervlekje op haar kin herkent, gaan zijn wangen gloeien. Hij aarzelt niet langer, geeft een trap tegen de hark die in de weg ligt, spreidt zijn armen en slaat ze om haar heen. Zo gauw hij haar naar zich toetrekt en zijn hoofd zich in haar krullen nestelt, beneemt een geur zo zoet als rijpe abrikozen hem de adem en in zijn buik voelt hij golfjes van geluk.
‘Je bent gekomen,’ fluistert hij. ‘Eindelijk.’

Vervolgcursus Creatief Schrijven

05 CCE_flyers a6-creatiefschrijven.jpg

Cursus Creatief Schrijven Elst

Vol enthousiasme gaan elke maandagavond mijn cursisten Creatief Schrijven aan de slag met de opdrachten die ik geef. De afgelopen week besteedden we aandacht aan het ontwikkelen van een 'boeiend personage'. Zeer kleurrijke figuren verschenen op het papier en we genoten volop van hun belevenissen. 'Ik heb erg genoten van deze opdracht,' zei een van de deelnemers. 

'Kunnen we ons al inschrijven voor de vervolgcursus?' vroeg een ander. Ja, dat kan! Deze start op maandagavond 8 januari in De Wieken te Elst. Zie: https://creatiefcollectiefelst.nl/cursussen/creatief-schrijven/

Er is ruimte voor acht deelnemers. Als er meer belangstelling is, dan overweeg ik een tweede groep te starten.  

 

Cursusinformatie

Voor de mensen die zich hebben aangemeld voor mijn cursus Creatief Schrijven:

Maandag 11 september is het zover: dan start om 19.30u de cursus Creatief Schrijven in Elst. Ik heb er veel zin in. Ik hoop jullie ook. De eerste keer zullen we met elkaar kennismaken en beginnen met een paar schrijfoefeningen om 'op gang te komen'. Verder zullen we bezig gaan met 'zintuiglijk schrijven'.

De cursus wordt gegeven in de werkplaats van het Creatief Collectief. Deze bevindt zich in de Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Je moet niet de hoofdingang nemen, maar het pad dat aan de rechterkant langs het gebouw loopt. De laatste deur aan de linkerkant geeft toegang tot de werkplaats. Ik zal op tijd aanwezig zijn om jullie daar te ontvangen.

Er wordt voor koffie en thee gezorgd. Neem wel je eigen laptop of blocnote en pen mee.
Als er nog vragen zijn, dan mag je me altijd mailen of bellen.
Tot volgende week maandag!

Hartelijke groet, 

Klaske

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5      »      [15]