Klaske Bakker, Over schrijven en boeken!

Klaske Bakker

Over schrijven en boeken

Heel herkenbaar!

FL131172.jpg

Op zaterdag 13 april 2019 was het eindelijk zover: mijn roman HET FAMILIEWEEKEND werd aan het publiek gepresenteerd en daarmee werd het verhaal van Eefje en haar familie openbaar. Vanaf dat moment kon iedereen lezen wat Eefje en haar broers en zussen vroeger overkomen is. 

Die eerste dagen na de boekpresentatie voelde ik me kwetsbaar en onbeschermd. Ik had geen idee wat er komen zou. Wat men er van zou vinden. Mijn uitgever kon dan wel jubelend zijn, dat was nog geen garantie dat de lezer het boek ook zou waarderen. Misschien had ik wel iets heel belangrijks over het hoofd gezien. Of legde men het al na een paar hoofdstukken weg. Ik moest het rustig afwachten. Er zat niets anders op.

Drie dagen na de verschijningsdatum al, popte er een mail van mijn broer binnen. Ik durfde het bericht bijna niet te openen, had er eigenlijk ook geen tijd voor, want ik was op het werk en de patiënten wachtten op mij ...

'Je boek leest als een trein en ik kon bijna niet stoppen met lezen. Ik heb gisteren de koeien wel gemolken, maar de rest van de dingen die ik nog wilde doen heb ik maar uitgesteld tot vandaag.De hele dag in de ban van je boek en gisteravond had ik het al uit.

Ik vind het een geweldig mooi boek. Spannend, heftig, ontroerend en vlot geschreven. Wat knap van je om alles zo in elkaar te passen!
Toen Eefje de eerste keer over het erf liep en huiverde bij de mestput, dacht ik al: die komt terug in het boek, wat is daar gebeurd? Spannend hoor.

Er zitten veel psychologische gedachten in je boek en dat zet mij en ik weet zeker ook de andere lezers echt aan tot persoonlijk nadenken en meer kun je als schrijver denk ik ook niet verwachten. Mijn complimenten!'

Sindsdien gaat het steeds op deze manier. Met andere woorden, maar met dezelfde strekking. Wat men ook veel zegt is dat het verhaal zo herkenbaar is: de sfeer op de boerderij, de rangorde in het gezin en het stilzwijgen van vroeger.

Mooie woorden, fijne reacties. Hierdoor is voor mezelf de rust weer teruggekeerd. Mijn zelfvertrouwen is terug. Nu maar hopen dat het boek zijn weg naar de lezer weet te vinden. Dat veel mensen plezier gaan beleven aan het verhaal over Eefje en haar familie. Ik heb er alle vertrouwen in!

 

 

 

 

‘Het leven moet voorwaarts worden geleefd, maar wordt achterwaarts begrepen.’

FL131155.JPG

Met dit citaat van de Deense filosoof Sören Kierkegaard, eindigde mijn vriendin haar toespraak tijdens de presentatie van mijn nieuwe boek 'Het familieweekend'. En die woorden liet ze volgen door de zin: ‘Genoeg stof voor een roman, lijkt me’. 

Prachtige woorden, omdat dat hetgene is waar 'Het familieweekend' over gaat. Over achteraf begrijpen, zo gauw de tijd daar is.

Mijn zus refereerde in haar praatje onder andere aan het verhaal 'Het rode boekje' uit mijn verhalenbundel 'Blauwe tongen'. Ze zei dat ze daar een stukje familieleven in herkende, een echte gebeurtenis die iedere zondag plaats vond in ons gezin. Maar dat het verhaal uiteindelijk een geheel andere wending nam. En dat ze er vanuit ging dat het bij 'Het familieweekend' ook zo zou gaan.
Ook zo heel mooi gezegd. Want ja, ook 'Het familieweekend' begint met een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden, maar gaat verder met een volledig verzonnen verhaal.

Verder waren er lovende woorden van mijn uitgever. Over hoe zij het manuscript gelezen had, wat ze daarbij dacht en dat ze hoopte dat het boek de weg naar de lezer weet te vinden.

Ikzelf heb verteld over de totstandkoming van mijn boek. Dat ik in het begin nog niet zo goed wist, wat ik ermee wilde. Over de rustperiodes die ik steeds heb ingelast, om het daarna weer opnieuw te lezen, te herschrijven. En dat ik in de zomer van 2018 opeens wist hoe het moest, wat er nog aan ontbrak. En dat het niet lang daarna opeens af was. Ik het zelf goed genoeg vond en zover was om het te willen uitgeven.

Maar het allermooiste was de aanwezigheid van de vele familieleden, vrienden, buren, kennissen en collega’s. Het onderlinge weerzien, de gezelligheid en het enthousiasme voor mijn boek!

Kortom: een feestelijke bijeenkomst en een prachtige start voor de promotie van HET FAMILIEWEEKEND!

 

Het familieweekend

Het familieweekend V LR.jpg

Zaterdag 13 april 2019: het is zover!

Mijn roman 'Het familieweekend' verschijnt vandaag en is vanaf volgende week overal te koop!

Het familieweekend

Het familieweekend V LR.jpg

schrijven, verbeteren, schaven, schuren, herschrijven, analyseren, informeren, tegenlezen, herschrijven, uitgevers, wachten, redigeren, puntjes, komma's, groene boekje, binnenwerk, nakijken, omslag, omslagtekst, kleuren...

Jaren later:

HET FAMILIEWEEKEND  is bijna een feit!

Nog 5 nachtjes slapen!

 

 

Er zijn (nog) geen artikelen geplaatst.

Nieuw boek!

20190127_142148.jpg

Ik kreeg van Vrouwen van Nu te Heteren een uitnodiging om te komen vertellen over mijn boek 'Blauwe tongen'. Het was een heel gezellig samenzijn, de dames waren erg geinteresserd in mijn verhalen en velen kochten mijn boek.
Een mooie afsluiting van 'drie jaar Blauwe tongen'!

Over ruim twee maand verschijnt mijn nieuwe boek. Een roman deze keer. De komende weken zal ik hier meer over vertellen.

Bibliotheek

Bieb 4.png

Als ik vertel dat mijn boek ook te leen is bij de bibliotheek, zijn mensen vaak verrast. 

'Maar je hebt natuurlijk liever dat men het boek koopt,' zeggen ze dan. 

Ja, natuurlijk wil ik dat het liefst. Dat de boekwinkels mijn boeken niet aan kunnen slepen. De stapels bij de kassa binnen een week geslonken zijn tot nul.

Maar toch vind ik het ook fijn om een overzicht te ontvangen van Stichting Lira en te vernemen dat 'Blauwe tongen' vele malen is uitgeleend via de bieb het afgelopen jaar!

 

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [12]