Klaske Bakker, Creatief Schrijven

Klaske Bakker

Creatief Schrijven

Het verlaten tuinhuis in de bibliotheek!

P2081033.JPG

213 exemplaren van Het verlaten tuinhuis verkocht aan de bibliotheken in Nederland. Een zeer hoog aantal, aldus mijn uitgever. Bibliotheken kopen namelijk steeds minder boeken in. Dit heeft te maken met bezuinigingen, maar ook met het feit dat bibliotheken steeds meer andere maatschappelijke taken op zich nemen. 

Jullie begrijpen dat ik hier dus superblij mee ben! Ik hoop dat ik hierdoor net als bij Het familieweekend, veel extra lezers krijg. 

 

Het verlaten tuinhuis: roman in Griekenland

P2081034.JPG

In de zomer van 2019 waren we op Samos en maakten we een tocht over het eiland. Hoog in de bergen ontdekten we een dorpje waar een Nederlandse man een huisje had gekocht en had omgetoverd tot zijn eigen paradijs, inclusief een zwembadje in de achtertuin. Die gehele entourage van dat mooi opgeknapte huisje, prikkelde mijn fantasie. Toen we gingen lunchen bij de plaatselijke taveerne en de verhalen aanhoorden van de uitbater over zijn jonge jaren in het dorp, begon zich in mijn hoofd een verhaal te vormen. Thuisgekomen in Nederland heb ik mijn laptop geopend en ben direct aan de slag gegaan.
Het schrijven van dit boek was een groot feest! Telkens waande ik me weer op ons vakantie-eiland, herinnerde ik me onze tochtjes door de bergen, de geur van jasmijn, het gezang van de cicaden, de hitte van de middag!
Eind november2021 was het boek af en heb ik Het verlaten tuinhuis tijdens een feestelijke bijeenkomst mogen presenteren.

Over het schrijven

P2081028.JPG

Als enthousiaste lezer van literaire romans, droomde ik er al jong van om zelf boeken te gaan schrijven. Om mijn kunnen daarin te onderzoeken, ben ik een schrijfopleiding gaan volgen. Ik leerde over schrijftechnieken, stijlen en perspectieven. En nog veel belangrijker: ik leerde mijn fantasie haar gang te laten gaan. Al schrijvend ontdekte ik dat ik met name geïnteresseerd ben in de innerlijke belevingswereld van mensen en hun relatie tot anderen.

Een verhaal begint voor mij altijd met het bedenken van de omgeving waar het zich gaat afspelen. Dat kan een locatie zijn uit mijn jeugd, het plein van het dorp waar ik woon, maar even zo vaak iets van een beeld dat zich in mijn gedachten ontwikkelt, mogelijk gebaseerd op een herinnering of een ervaring.
Zo speelt mijn eerste roman Het familieweekend zich af op een boerderij, overeenkomend met de boerderij waar ik ben opgegroeid. Een deel van de verhalen in de verhalenbundel Blauwe tongen speelt zich af in Griekenland, het land waar wij sinds de jaren tachtig bijna al onze vakanties doorbrengen. Die eerste jaren kriskras trekkend door de Peloponnesos of hoppend van eiland naar eiland, inmiddels meestal op een vaste plek, waar we rust en ontspanning vinden en genieten van het alledaagse Griekse leven.
Nadat de omgeving vorm heeft gekregen, kunnen de mensen die een rol gaan spelen in de vertelling een plek krijgen. Gaandeweg het schrijven vormen hun karakters zich en gaan ze steeds meer leven. Het mooie van schrijven is dat je alles naar je eigen hand kunt zetten. De omgeving kun je veranderen naar gelang het verhaal erom vraagt, de personen kunnen trekjes vertonen die jezelf hebt verzonnen. Al schrijvend ontrollen de gebeurtenissen zich en elke keer weer geniet ik van de spanning in het verhaal die vaak vanzelf ontstaat.

In de boekwinkel

Het verkopen van je eigen boek is niet gemakkelijk. Je zou kunnen zeggen dat na de officiële lancering pas het echte werk begint. Je gooit informatie de wereld in via social media, bestookt verre neven en nichten met berichtjes via what'sapp, deelt folders uit, hangt posters op, meld je aan voor literaire activiteiten, organiseert signeersessies, bezoekt borrels, breidt je netwerk uit... Zelfs gelauwerde schrijvers ontkomen er niet aan.  

Zoals een marktkoopman roept dat zijn appels de lekkerste zijn, zo roep jij dat jouw boek gelezen moet worden!

En dan maar hopen dat men het oppikt en het boek in de winkel legt of opneemt in de online webshop. Dat de recensies en reacties positief zijn en men deze deelt met anderen...

Ruim twee maand is mijn campagne aan de gang. Ben ik tevreden? Jazeker! Mijn boek ligt in diverse boekwinkels en is overal online te bestellen. Maar het allermooiste zijn de reacties die ik binnenkrijg. Over het verhaal, het schrijven, de Griekse sfeer. 'Ik snap niet hoe je dit allemaal hebt kunnen bedenken,' zei iemand. En dan natuurlijk die hele mooie officiële Hebban recensie van Marieke Scheers (https://www.hebban.nl/recensie/marieke-scheers-over-het-verlaten-tuinhuis ) 

Ik ben blij met mijn boek. Ik hoop jij ook!

Mooie reacties op Het verlaten tuinhuis!

P. belde me gisteravond op om mijn boek te bespreken. Hij had erg genoten van het verhaal en het had hem veel gedaan. De passage op bladzijde 123, 124 vond hij heel mooi en wat hem betreft had ik die wel op de achterflap mogen plaatsen.

"Dat ze boos was geworden, kwam omdat boosheid gemakkelijker te verdragen was dan verdriet of schuld, dat wist ze maar al te goed. Als je kwaad was of je je ergerde, dan kon je je verbaal uiten, schreeuwen als je wilde of zelfs slaan als je zin had. Verdriet en schuld moest je in je eentje dragen. Je kon stilletjes gaan zitten huilen, maar verder moest je de ellende gewoon doorstaan, ook al was het ondraaglijk, waardoor het een eenzaam proces was en je je zo ontzettend allenig voelde. Zelfs als je partner hetzelfde doormaakte. Niemand kon voelen wat jij voelde, niemand kon je gedachten raden, niemand wist wat er zich binnen in je afspeelde, en het uitleggen aan een ander of het delen met je naaste, zelfs dat lukte niet, als je dat al zou willen. Als je niet oppaste, keerden de mensen zich van je af, namen ze afstand van je alsof je een besmettelijk virus bij je droeg, en had je zelf ook geen zin meer om met ze op te trekken, omdat je zelf in een geheel andere wereld leefde dan de mensen om je heen."

Beste lezer van Het verlaten tuinhuis

Het verlaten tuinhuis V LR.jpg

De boekpresentatie was een groot succes en feest tegelijk. De aanwezigen hebben een of meerdere exemplaren van Het verlaten tuinhuis gekocht en velen hebben het inmiddels ook al gelezen. De lovende reacties via app, mail, telefoon of tijdens een gezellig samenzijn stromen sindsdien binnen: Dat het boek zo vlot leest! Dat je jezelf tijdens het lezen in Griekenland waant. Dat het zo spannend is zodat je het boek nauwelijks weg kunt leggen... Allemaal superleuk en het feestelijke gevoel dat ik tijdens de presentatie had, ervaar ik daardoor nog steeds. 

Mijn uitgever heeft het boek aangemeld bij het Centraal Boekhuis zodat het boek overal te koop is, de bibliotheken ingelicht, persberichten verstuurd naar kranten en boekwinkels, recensenten aangeschreven, tijdschriften en boekensites geïnformeerd. Ook zelf ben ik na de presentatie enthousiast doorgegaan met mijn promotieplan. Ik heb boekwinkels bezocht, kranten benaderd, gereageerd op aanvragen voor lezingen, geflyerd, posters opgehangen, stukjes geschreven op social media, op sites voor schrijvers en nog veel meer.

We zijn nu drie weken verder. Door de lockdown en de komende feestdagen is er een pauzemoment ontstaan. Even geen activiteiten meer. Kijken wat het boek verder gaat doen. Reacties van mensen die het boek in de kerstvakantie willen gaan lezen afwachten en de eerste officiële recensies tegemoet zien... In Het Nieuwe Jaar ga ik weer verder en ik hoop dan ook her en der te kunnen vertellen over mijn schrijven en boeken!

Allemaal de beste wensen voor 2022!

Liefs, Klaske

 

 

 

 

Blij met de eerste reacties op 'Het verlaten tuinhuis'!

WhatsApp Image 2021-12-01 at 10.48.44 (2).jpeg

'Prachtige roman. Van het begin tot het einde blijft het verhaal je boeien. Je wilt zo graag weten wat er gebeurd is en hoe het afloopt. De beschrijving van de wandelpaden, de omgeving, het dorp en het tuinhuis dicht aan de zee is zo mooi beschreven, dat je het gevoel hebt dat je daar aanwezig bent.'

 

'Klaske Bakker heeft weer een heerlijk boek geschreven.
In dit boek; wat zich afspeelt op een Grieks eiland ontvouwt zich langzaam
het persoonlijke drama in het leven van Daniël en Fay.
Een tweede verhaallijn : Louis komt naadloos samen in dat verhaal van Daniel en Fay. Vanaf bladzijde één wordt je meegenomen in dit verhaal en je wilt het boek niet meer wegleggen. Het is een roman over hoe het leven door een ongeluk een wending neemt. Over schuld, liefde, vriendschap en over veerkracht.
Klaske beschrijft de Griekse sfeer, het leven en de innerlijke drijfveren van mensen zo prachtig. Echt een aanrader!'

Boekpresentatie 'Het verlaten tuinhuis'

20211127_192701.jpg

'In deze donkere winter heb je één geluk: je kunt Het verlaten tuinhuis gaan lezen!' aldus Jitske Kingma, uitgeverij Elikser.

Zaterdag 27 november 2021 heb ik tijdens een feestelijke bijeenkomst in restaurant 'De pannekoekenbakker' te Slijk-Ewijk mijn nieuwe roman Het verlaten tuinhuis gepresenteerd.

De Schrijfkring van Forte Fit uit Elst heeft voor afwisseling in het programma gezorgd middels korte voordrachten en muziek. De aanwezigen waren heel enthousiast en velen hebben het boek gekocht! 

Nu is het wachten op de eerste reacties. Ik heb er alle vertrouwen in!

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [15]